İlçe Merkezinde 1992 yılında Eskişehir Müzesi tarafından kazı ve araştırma yapılmıştır. Han yeraltı yerleşimi: Doğal kayalıklarda, yeraltına oyularak yapılmıştır.
Yeraltına yapılan kat kat mekanlar ile mekanları birbirine bağlayan koridorlar, en alt seviyede, kuzeyden gelen bir temiz su kanalına bağlanmaktadır.
Yapılan araştırmalarda, bugünkü ilçe merkezinde, kayalıklara oyularak yapılmış gömü ve benzeri mekanların yerleri saptanmıştır. Yeraltı şehrinin yakınındaki mezar odası 1992 yılında Eskişehir Müzesi tarafından temizlenmiştir. Gömü odasının girişi güneydoğudandır. Yeraltına oyularak yapılmış üç odadan oluşmaktadır. Odalarda arcosoliumlu sandukalar bulunmaktadır. Oda duvarının özellikle üst seviyesinde ve tavanda rozet, baklava dilimi, fiyonk, yaprak ve fırıldak motifleri bulunmaktadır. Bu bölgede bilinen tek örnektir. Ayrıca ilçe merkezinde kolosal gömü taşları bulunmaktadır.
Han Yer Altı Şehri'nin girişinde, ana kayaya oyulmuş 1.80 m yüksekliğinde ve 1.00 m genişliğinde dikdörtgen bir kapı var. Buradan 7.30 m uzunlukta, 6.50 genişlikte oval planda bir galeriye girilmektedir. Galerinin yüksekliği 2.25 m olup, keski izleri tavanda ve yanlarda görülmektedir.
Han yer altı şehrinin, yaklaşık 1.5 km kare kadar bir alanı kapladığı tahmin edilmektedir. Su kanallarının, ilçenin dışına çıkıp çıkmadığı, çıkıyor ise nerelere kadar uzandığı konusunda, kesin bir araştırma yapılmadı. Ancak, kanallara dağılan suyun, ilçenin batısındaki dağlardan geldiği ve ayaklarının da ilçenin doğusunda olduğu, varsayımı üzerinde durulmaktadır. Çünkü kanalların uzantılarının, bu yönlerde olduğu görülmektedir.